Artikel i SvD: Maxa hjärnans skärpa under arbetsdagen

Idag är jag med i en fin artikel i Svenska Dagbladet med mina bästa tips inför arbetshösten. Läs den här eller dela med någon som behöver läsa den!

Vill lyfta fram särskilt en grej ur artikeln som jag också funderar på just nu i vår forskning om hemifrånarbetet under pandemin. Och det är vilka alternativ man har att välja på framöver, då ett socialt och “roligt” kontor ju inte sitter i byggnaden själv, och inte heller kan man bara välja själv att man vill ha den sociala stimulansen. Utan det är en social företeelse som kräver någon kritisk massa av personer på plats för att det ska bli något. Och hur roligt kontoret är påverkar förstås vad jag väljer att göra, om jag får välja själv. Att åka kollektivt i 30 minuter för att sitta i Zoom-möten på kontoret med hemifrånarbetande kollegor är kanske inte så attraktivt. Eller?

– Medarbetarna kan ha ojämlika behov av varandra och det kan vara svårt för en junior person att säga till någon annan att jag behöver att du är här, annars är det ingen poäng att komma in.

Gisela Bäcklander tycker att arbetsgivare ska gå igenom organisationens behov, exempelvis av att skola in nya medarbetare.

– Ergonomin kan vara en faktor, men det största värdet på kontoret är att där finns andra människor och energi. Men om det inte händer på kontoret, sjunker värdet av att vara där och då påverkas också värdet för andra att jobba på kontoret, säger Gisela Bäcklander. - SvD